SITA IOAN VALENTIN, LECTOR UTC - Laborator educațional și de cercetare “Automatizarea Cladirilor” - Facultatea de Automatică și Calculatoare

Cluj Napoca2022

Categoria INOVATIE

DESCRIERE 

Conceput ca un spațiu educațional și de cercetare în domeniul automatizării clădirilor, laboratorul a fost dotat cu multiple platforme de dezvoltare pentru implementarea hardware și software a proiectelor, dar și platforme specifice pentru dezvoltarea și demonstrarea unor soluții, sau integrarea cu alte sisteme. Laboratorul a fost dezvoltat pentru activități didactice și de cercetare pentru dezvoltarea de proiecte de diplomă și disertație, teze de doctorat, precum și pentru dezvoltarea de proiecte în colaborare cu alte universități, institute de cercetare și companii din mediul economic, locale, naționale sau internaționale.

Laboratorul permite studenților să testeze, să simuleze și să pună în practică diferite tehnologii și sisteme specifice industriei Automatizării Clădirilor, ajutându-i să se pregătească pentru o carieră în inginerie.

Datorită parteneriatului științific dintre Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Internațională KNX, laboratorul dispune de licențe software dedicate programării echipamentelor specifice, KNX fiind cel mai răspândit standard internațional pentru automatizarea clădirilor (11 licențe de ETS6).

În cadrul Laboratorului se pot realiza activități avansate și teste experimentale pentru a integra uniform principalele tipuri de sisteme destinate clădirilor: colectarea datelor de la clădiri pentru monitorizare, controlul mentenanței, contorizarea și optimizarea consumurilor, elaborarea unei metode standardizate de analiză a clădirilor pentru proiectarea sistemelor de management, respectiv integrarea subsistemelor de monitorizare și control destinate clădirilor și elaborarea unei metode standardizate de implementare.

FUNCTIONALITATE

Principalele sisteme de monitorizare și control au fost implementate experimental în laborator utilizand echipamente KNX în corelare cu echipamente integrate sunt: sistemul de securitate,control acces, supraveghere video și interfonie; sistemul de detecție incendiu, sistemul de adresare publică, sistemul de monitorizare lifturi, sistemul de detecție și evacuare gaze, a fumului și a noxelor; sistemul surselor de rezervă, sistemul anti-îngheț și sistemul de monitorizare instalații electrice; sistemul de iluminat cu sistemul de iluminat de evacuare și iluminat de siguranță; sistemul de comunicație cu sistemul date-voce, sistemul multimedia; sistemul de încălzire/răcire, ventilație și aer condiționat cu sistemul de monitorizare meteorologică și sistemul de control al jaluzelelor; sistemul de management al resurselor, sistemul de distribuție apă cu sistemul de irigații și sistemul de monitorizare a deșeurilor.

Echipamente:
Server monitorizare
și control
Webservere
Ecrane tactile
Întrerupătoare inteligente
Termostate inteligente
Dimmere led
Intrări digitale
Stație meteo
Senzori CO2
Senzori de temperatură
și umiditate
Contacte magnetice
Detectori de fum
Detectori de prezență
Module analogice

De ce KNX ?

Deși laboratorul conținea multe echipamente înglobate care permiteau implementarea principalelor funcții întâlnite în automatizarea clădirilor, utilizarea echipamentelor dezvoltate pe un standard specific automatizării clădirilor cum este KNX a permis studenților o înțelegere mai bună a acestor funcții precum și primul contact cu realitatea.

Ei trebuie să proiecteze organizat și standardizat, trebuie să implementeze organizat și standardizat și trebuie să programeze organizat și standardizat.

În plus perspectiva îndreptării către un curs de certificare KNX le dă avantajul că merg la curs cu niște noțiuni de bază.

O parte din firmele la care s-au angajat studenții care au trecut prin acest laborator au returnat un feedback pozitiv.

Copyright © 2024 KNX Romania. Toate drepturile rezervate.
envelopeuserphone-handsetmap-markercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram