Categoria REZIDENTIAL
DESCRIERE
Intr-un complex rezidențial amplasat in inima orașului, dar totuși ferit de agitația zilnică, am transformat un spațiu simplu, într-o reprezentare a viitorului. I-am oferit energie care se adaptează cu atenție la nevoile utilizatorilor săi, evitând orice exagerări care ar putea crea un disconfort utilizatorilor conventionali.
Proiectul a luat forma unui Smart pentHouse.
Pentru a asigura eficiența energetică, am aplicat principii de control zonal parametrizat, folosind atât comenzi manuale, cât și date preluate automat de la senzori sau de la stația meteo.
În ceea ce privește securitatea, am implementat o solutie de avertizare în caz de efracție, monitorizata permanent. În căutarea confortului personalizat, am adăugat un sistem de iluminat general si ambiental, accentuat de scene audio, atât în interior, cât și în exterior si functii de control Home Cinema, pentru a favoriza starea de relaxare a utilizatorilor.
S-au utilizat 52 echipamente de la cativa producători, utilizandu-le ca pe niste piese de puzzle generand doua zone cu device-uri dispuse pe 3 linii.
S-au construit 1068 de grupuri de obiecte si 340 de adrese de grup.
Mai multe detalii veți regăsi in prezentarea pe care o gasiti pe site.
FUNCTIONALITATE
Functiuni realizate:
- Controlul sistemului de iluminat
- Funcțiile includ pornire-oprire, reglare intensitate, schimbare de culoare RGBW, diverse scenarii și control centralizat pornire-oprire;
- Controlul sistemelor de umbrire;
De ce KNX ?
A fost un sistem potrivit care a putut sa raspunda intr-o forma unitara tuturor cerintelor de proiect, atingand obiective importante pe parte de eficienta energetica, confort si siguranta.
Proiectul KNX a pornit cu riscul de a nu fi acceptat de catre utilizatori. Astfel, am fost nevoiti sa dam curs unei solutii complexe dar care sa mentina un echilibru intre conventional si inovator, in final beneficiarul a fost fascinat de proiect si chiar am facut cateva completari in aceeasi directie. Solutia integrata de audio si Home Cinema a complicat putin tema. De asemenea si statia meteo i-a oferit o nota interesanta proiectului, generand date cu privire la temperaturile exterioare sau alerte de vant si fiind prelucrate mai departe in sistem.
S-a implementat inca de la inceput o solutie de cablare in paralel pentru o eventuala revenire la un sistem clasic in cazul inadaptarii utilizatorilor la sistemul Smart. Pentru a limita acest risc am ales echipamente KNX care sa aiba functii comune cu cele standard (spre exemplu pulsantiere in loc de ecrane tactile) sau scenarii preconfigurate pentru utilizatori temporari (ex. serviciu de curatenie).
- Controlul temperaturii (încălzire și răcire);
- Integrarea sistemului audio (interior-exterior);
- Integrarea sistemului de Home Cinema;
- Integrarea senzorilor de inundație și fum, stație meteo etc.